De zonneboiler is één van die installaties waarmee je je woning op een groene manier van sanitair warm water of van verwarming kan voorzien. Net zoals zonnepanelen of een warmtepomp is ook de zonneboiler de laatste jaren heel populair geworden in ons land. Niet enkel spreekt het financiële plaatje steeds meer aan (je betaalt immers veel minder voor verwarming of warm water), je kan bovendien ook premies ontvangen wanneer je een zonneboiler laat installeren.
Er zijn verschillende instanties die het installeren van een zonneboiler promoten. De voornaamste is de netbeheerder. Maar indien je geluk hebt, kan je ook een premie verkrijgen van de gemeente waarin je woont.
Op deze pagina proberen we een zo compleet mogelijk overzicht te geven van alle premies die je kan krijgen, het premiebedrag en de voorwaarden waaraan je moet voldoen. Onderaan deze pagina geven we je ook de mogelijkheid je premie zelf te berekenen op basis van je eigen gegevens.
De netbeheerder is de voornaamste instantie waar je een premie voor het plaatsen van een zonneboiler kan verkrijgen. In tegenstelling tot bv. zonnepanelen, waarvoor de premies de laatste jaren stelselmatig werden afgebouwd tot 0, kan je voor het plaatsen van een zonneboiler nog steeds een aanzienlijke premie krijgen.
Laten we eens uitzoeken hoeveel je precies kan krijgen.
Voor het plaatsen van een zonneboiler kan je een éénmalige premie verkrijgen, waarvan het bedrag afhangt van het factuurbedrag en van het aantal vierkante meter van het collectoroppervlak (de appertuuroppervlakte).
Voorts hangt het premiebedrag ook af van de factuurdatum. Indien we alle elementen bij elkaar leggen, krijgen we onderstaande overzichtstabel.
Met eindfactuur van | Premie | Maxima |
---|---|---|
2020 | 550 euro per m² |
|
2021 | 550 euro per m² |
|
Om de premie te verkrijgen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Het betreft een premie van de Vlaamse netbeheerders, dus moet de woning waarin de zonneboiler wordt geplaatst uiteraard ook op Vlaams grondgebied liggen. De woning moet bovendien:
De zonneboiler moet worden geplaatst door een professionele aannemer. Sinds 1 juli 2017 moet dit bovendien een gecertificeerd aannemer zijn. De aannemer moet met andere woorden in het bezit zijn van een certificaat van bekwaamheid in het plaatsen van zonthermische installaties voor sanitair warm water of voor gecombineerde systemen.
Laat je de zonneboiler plaatsen door een niet-gecertificeerde aannemer, dan moet deze zich laten bijstaan door een gecertificeerde aannemer, en zijn werk nadien nog eens laten valideren door een gecertificeerde aannemer. Wanneer je je premieaanvraag indient, moet het certificeringsnummer van de aannemer daarop vermeld worden.
Welke premie je moet aanvragen, hangt af van de datum op uw eindfactuur. En dat is belangrijk, want het premiebedrag kan verschillen al naargelang het jaar. Soms verlaagt de premie bij het ingaan van een nieuw kalenderjaar.
Ligt de datum van de eindfactuur in 2020, dan vraag je de premie voor 2020 aan. Ligt de datum van de eindfactuur in 2021, dan moet je de premie van 2021 aanvragen. Let wel op, alle facturen moeten in één aanvraag gegroepeerd worden.
Er geldt een maximale geldigheidsdatum voor de facturen die je indient in je dossier. Facturen mogen maximaal 1 jaar oud zijn.
De premie die je kan verkrijgen, geldt enkel voor een nieuwe zonneboiler installatie. Wil je een bestaande zonneboiler vervangen, herstellen of uitbreiden, dan kom je niet meer in aanmerking voor de premie.
Ook de zonneboiler zelf moet aan een aantal technische eisen voldoen. Maar hiervoor neem je best de website van de netbeheerder even door.
Je kan de premie heel eenvoudig online aanvragen via de website van je netbeheerder. Let er op dat je de premie van het jaar kiest dat overeenkomt met de datum van je eindfactuur.
Indien gewenst kan je je dossier ook indienen via het papieren aanvraagformulier.
Indien je je aanvraag doet, moet je verplicht een aantal documenten toevoegen. Zorg er dus voor dat je in het bezit bent van deze documenten wanneer je je aanvraag indient.
Nadat je je dossier hebt ingediend, zal de netbeheerder je aanvraag evalueren. Indien de netbeheerder je aanvraag goedkeurt, zal je daarvan een bericht krijgen, met daarin het bedrag dat je zal ontvangen, en ook het rekeningnummer waarom dit bedrag gestort zal worden.
Indien de netbeheerder je aanvraag afkeurt, dan zal je hiervan een bericht krijgen, met hierin de vermelding van de reden waarom je aanvraag is afgekeurd, of de vermelding van de gegevens die eventueel zouden ontbreken.
Hoe lang het duurt vooraleer je een antwoord krijgt, hangt af van de manier waarop je de aanvraag hebt verstuurd. Online aanvragen worden doorgaans veel sneller behandeld dan aanvragen per post. Niettemin zou het nooit langer dan 6 maanden mogen duren.
Sinds 2017 kan je ook in aanmerking komen voor de nieuwe Totaalrenovatiebonus. Hiervoor moet je wel investeren in 3 of meer energiebesparende maatregelen.
Vraag je minstens 3 premies (of minstens 2, gecombineerd met een ventilatiesysteem) aan bij de netbeheerder binnen een periode van 5 jaar, en je voldoet uiteraard aan alle voorwaarden, dan krijg je van de netbeheerder een bonus. Hoe meer premies je aanvraagt, hoe hoger de bonus zal zijn.
De Totaalrenovatiebonus is pas sinds 2017 van kracht. Dit wil dus zeggen dat dossiers met eindfactuur in 2016 niet in aanmerking komen. Enkel facturen waarvan de eindfactuur in 2017 ligt, komen in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus.
Om te Totaalrenovatiebonus te kunnen verkrijgen, moet je dus investeren in minstens 3 van onderstaande energiebesparende maatregelen:
Je hoeft de Totaalrenovatiebonus niet apart aan te vragen. De netbeheerder zal automatisch opmerken dat je drie of meer premies hebt aangevraagd. De netbeheerder zal je vervolgens melden dat je naast de premie voor je laatste investering ook in aanmerking komt voor de Totaalrenovatiebonus.
We haalden hierboven al aan dat het bedrag van de Totaalrenovatiebonus afhangt van het aantal investeringen dat je doet. De bonus die je krijgt wordt dan ook in schijven uitbetaald. Wanneer je je derde investering doet, krijg je een eerste schijf uitbetaald. Doe je vervolgens een vierde investering, dan krijg je een tweede schijf uitbetaald, enz.
De bonus wordt telkens begrensd zodat de som van de uitbetaalde premiebedragen en de uitbetaalde totaalrenovatiebonussen nooit meer bedraagt dan de som van de betaalde factuurbedragen van de uitgevoerde investeringen.
De bonussen verschillen ook al naargelang het investeringen betreft voor een eengezinswoning of voor een appartement.
Eengezinswoningen
Appartementen
Indien je woning ouder is dan 25 jaar, dan kan je ook in aanmerking komen voor de Verbeteringspremie van de Vlaamse Overheid. Om deze premie te verkrijgen, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
Het bedrag van de premie hangt af van de werken die je juist laat uitvoeren. Het plaatsen van een zonneboiler vat onder de categorie “sanitaire installaties”, waarvoor een premie van 750€ toegekend wordt.
Net zoals bij de premie voor de netbeheerder moet je ook hier voldoen aan enkele voorwaarden.
Vooreerst moet je bewoner of verhuurder zijn van de woning waarin de werken zullen plaatsvinden.
Andere voorwaarden hebben te maken met je inkomen, de aard van de woning en de facturen die je indient in je dossier. De volledige lijst met voorwaarden vind je terug op de website van de Vlaamse Overheid.
Je kan de premie aanvragen via een speciaal daarvoor voorzien aanvraagformulier, dan je kan downloaden op de website van Wonen Vlaanderen. Vul het formulier in, en stuur het op naar het adres dat op het formulier vermeld staat. Je mag normaal gezien binnen de drie maanden een antwoord verwachten.
Indien je geluk hebt, kan je naast de bovenstaande premies ook nog in aanmerking komen voor een premie van je gemeente. Of jouw gemeente ook een premie uitkeert, dat kan je nagaan op de website van je gemeente.
Heb je de juiste zonneboiler gevonden, en ben je overtuigd door het rendement van je installatie, dan is het tijd om in actie te schieten. Door gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen, kan je prijzen vergelijken, en zo je installatie aan de goedkoopste prijs laten plaatsen.
Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.